2011-05-16

Žuvys ieško kur giliau, žmonės – kur geriau (publikuota 2010 m. spalį)

Kai buvau paauglė, nė neįtariau, kad vieną dieną studijos užsienyje atrodys toks pat įmanomas dalykas, kaip aplankyti draugę Londone. Pamenu, vienas berniukas iš mūsų mokyklos buvo išvykęs pasimokyti į Daniją, ir tai atrodė kaip didžiausias stebuklas. Turbūt apie tai net mūsų miesto laikraščiai rašė.

Prieš kokius šešerius metus nukulniavau į Britų tarybą Vilniuje, norėjau parengti interviu apie galimybę studijuoti Jungtinėje Karalystėje (JK). Net tada tai vis dar buvo retenybė. Pasikalbėjome, parašiau ir papasakojau broliui, tuomet vienuoliktokui. Dar tarstelėjau: pabandyk ir tu.

Pasiekiama ne tik turtingų tėvų vaikams
Po metų jis, toks dar visai viščiukas, nė karto neskridęs lėktuvu ir apskritai toliausiai buvęs turbūt Latvijoje, pats vienas išskrido į JK studijuoti Bradfordo universitete. Po trejų metų visa šeima skridome sveikinti jo bakalauro diplomo gavimo proga. Dabar jis jau studijuoja Danijoje, bus rinkodaros magistrantas. O šiam semestrui pagal mainų programą išvyko pasimokyti į Indiją. Pasakodama šitai tik noriu pasakyti, kad tai, kas dar visai neseniai atrodė sunkiai pasiekiama svajonė, tik kažkas tokio, kas nutinka vaikams iš turtingų šeimų arba tiems, kurie yra be galo talentingi, dabar yra įmanoma daugeliui, jei ne visiems.

Lietuvių užsienio universitetuose daugėja
Ir nors neseniai teko dalyvauti radijo laidoje, kur Užsienio reikalų ministerijos Užsienio lietuvių reikalų departamento vadovas Arvydas Daunoravičius sakė, kad suskaičiuoti ir surašyti, kiek užsienyje mokosi mūsų šalies studentų, nėra įmanoma, pati iš savo patirties per savo mažąjį broliuką (nedovanos jis man, kad taip saldžiai pavadinau) žinau, kad tų mūsiškių užsienio universitetuose yra daug. Pamenu, kai pirmais brolio studijų metais lankiausi Bradforde, lietuvaičių ten mokėsi vos keletas, o vėliau kasmet jų skaičius augo geometrinės progresijos principu. O štai Danijoje sutikau lietuviškai kalbantį estą, nes jis gyvena bendrabučio korpuse, kuriame – vien lietuviai. Aarhuse, antrame pagal dydį Danijos mieste, lietuvių studentų, ko gero, tikrai koks šimtas.

Protų nutekėjimas?
Ir jei pavyksta suskaičiuoti ir surašyti studentus Lietuvos aukštosiose mokyklose, turėtų būti galimybė tai padaryti ir svetur (bent jau ES šalyse). Juk aukštosios mokyklos tokius sąrašus sudaro ir savo studentus susiskaičiuoja bei surūšiuoja. Juk svarbu, kad ryšiai su tais studentais nenutrūktų, net jei ateityje jie ir neketintų grįžti į Tėvynę. Apie to naudą tiek Lietuvai, tiek patiems žmonėms šįkart nerašysiu, bet, manau, mūsų skaitytojai nuovokūs ir patys tą supranta.

Nesu iš tų, kurie Lietuvos jaunuolių išvykimą studijuoti svetur laiko didžiausia jų pačių ir mūsų šalies tragedija. Manau, kad gyvename gražiame pasaulyje, ir jo suteikiamos galimybės turi būti pasiekiamos ir mūsų tautos atstovams. Žuvys ieško kur giliau, o žmonės – kur geriau. Tegul mūsų jaunimas gauna galimybę gauti geriausią išsilavinimą, ir nesvarbu kur. Gal kada nors ir Lietuvoje.

Publikuota 2010 m. spalį portale Tiesa.com

No comments:

Post a Comment