2012-02-20

Lietuviškas keliautojas prilygsta tik rusui

Man čia draugė papasakojo, kaip tik grįžusi iš viešnagės pas mane. Ir aš jai tą visą reziumavau taip – tai čia tau šliūkštelėjo lietuviškų srutų į snukį, kad nepamirštum iš kur esi ir kas ištikro tave supa.

O buvo taip. Finnair skrydis iš Delio į Helsinkį vėlavo išskristi, nes jau sulaipinus keleivius viena jų labai prastai pasijuto ir teko ją gabenti į ligoninę. Bet suomiai žino kaip skraidyt ir visą tą skraidymą organizuoti. Tai jie tuoj paaiškino, kad kol kas nežino kaip čia viskas bus, bet likus valandai iki skrydžio pabaigos visiems bus pranešta, kas nutiks su jų skrydžiais iš Helsinkio. Kaip tarė, taip padarė. Buvo pranešta, kad dalis skrendančiųjų į Vilnių galės tai padaryti dar tą patį vakarą per Varšuvą, o kitiems teks laukti rytojaus. Visiems buvo nurodyta eiti į Transfer desk, kur viskas bus paaiškinta. Bet gaujelė lietuvių tik ėmė siusti. Mano draugė nurėpliojusi iki to stalo dar pabandė savo laimę gražiai paprašydama ir ją tą patį vakarą į Lietuvą parskraidinti, bet kai pabandymas nepavyko, labai nesupyko ir mėgavosi keliautojo potyriais – oro linijų suteiktu gražiu viešbučio kambariu ir vakariene. Bet kiti tautiečiai taip ramiai į šitą neatsinešė ir piktinosi viskuo kas tik jų paršgalvėms daėjo. Pavyzdžiui, tie, kurie gavo bilietus tą patį vakarą skrydžiams į Vilnių per Varšuvą buvo nepatenkinti „KODĖL PER VARŠUVĄ?!“ arba „KODĖL ANT BILIETO NURODYTA, KAD VILNIUJE BŪSIME TIK KITĄ DIENĄ“, o suomė kantriai aiškino, kad štai leidžiatės pusvalandį po vidurnakčio, tai jau bus kita diena ir pan.
O ir likę nakvoti Helsinkyje jautėsi labai nuskriausti apgyvendinti gerame viešbutyje ir gavę švedišką vakarienę. Matai, kaip baisu, net aptarnauti negali, patiems tenka maistą į lėkštę įsidėt. Ir vakarieniaut, žinoma, jie atėjo visu būriu, nes tokie išgamos debilavoti po vieną nevaikšto, tik būriais, ne veltui ir į Indiją keliavo tik su turistine grupe.
Tad toji mano draugė, keliavusi viena, jiems tapo tiesiog pramoga/egzotika/erotika. Kaip čia taip, kitaip, kažkaip neteisingai, ne kaip visi žmonės.
Pirmiausia jie sužinoję, kad mano draugė buvo Goa suskubo pasiteirauti: O ką ten matėte? Na, ji pernelyg daug nematė, tiesiog ilsėjosi, pramogavo, tai taip ir pasakė. Debilavotojų tai nepatenkino, tad jie tučtuojau ėmė žerti kaip jie matė tą aną trečią ir ketvirtą. Ir apklausa tęsėsi. Gaujai parūpo sužinoti ar viešbutyje, kuriame ji gyveno būna kokia nors PROGRAMA? Kas čia dabar per nesąmonių šou? Nu grynai tokiems, kurie už save net pagalvot negali ir tik į Cicino stiliaus plunksnuotas šokėjas ėsdami kokį labiausiai į kotletą panašų vietinį daiktą (nes neduok die kažką kitoniško paragausi) vėpsot sugeba. Mano draugė kantriai paaiškina, kad ji buvo apsistojusi tokioje vietoje kur tik bambukiniai namukai ir paplūdimio restoranas, o su savimi užsiimi pats, jokių programų nėra.
Apklausa tęsėsi. Kaip be klausimo: Kiek kainavo??? Ir tada kirto iš peties ir pareikalavo paaiškinimo: Kuo gi pliažas Goa skiriasi nuo Egipto ar Turkijos pliažų, suprask kam ten trenktis, jei yra arčiau. Mano draugė į šį klausimą atsakyti nebesugebėjo. Buvo nuginkluota tiesiog. Ir tada jai buvo tėkštas galutinis srutų pliūpsnis: Mes čia pakalbėjome, kad jei pora savaičių tik pliaže buvote, tai labai neįdegusi atrodote!
Kieno koks sumautas reikalas matuoti kažkieno įdegį?
Va su tokiais keliautojais susidūręs supranti, kad mums dar jūrios marios ir bei gi šviesmečiai iki tokių, su kuriais susiduriu čia – pagyvenę ponai ir ponios iš olandijų, graikijų ir kitur, jau tikrai ne patys mitriausi, bet labai inteligentiški ir visai nesibodintys keliauti vieni! Nes žino kaip tai daroma, nes moka kalbėti angliškai, nes keliavo visą gyvenimą. Todėl jie žiemas leidžia Goa, Tailande ir dar visur kur tik sugalvoja pasišildyti senus kaulus už pigiau. Bet jie yra mandagūs ir protingi, jie žino, kad norint kažką gauti, skandalu geriau nepradėti.
O mūsiškiai nori aplėkti kuo daugiau lankytinų objektų per kuo trumpesnį laiką, tarsi tai kokios varžybos. Ir beveik garantuoju, kad šitie dalbajobai, su kuriais mano draugei teko nelaimė dalintis skrydžiu, grįžę apie Indiją nieko gero nepasakys, jau matau jų tekstus: Ten vien šiukšlės, skurdas, žmonės durni, o maistas toks, kad neįanoma valgyti. Jiems niekur nėra gerai, niekur nėra įdomu, išskyrus jų pačių butą Fabijoniškėse ar Šeškinėje. Jiems comfort zone palikimas yra tragedija.
Todėl per šitokius keliauninkus, keliautojų reitinge mes tampame palyginami tik su rusais. Esame blankios rusų keliautojų kopijos.

11 comments:

  1. Man rodos, labai naturalu, kai susitinka tokios dvi skirtingos grupes - paketiniai holideimeikeriai, ir nepriklausoma keliautoja. Ir vieniems kitu nesuprasti :). Bet taip baisiai tirstinti spalvu nereikia - ir tarp tu paciu britu, prancuzu ir kt. vakarieciu yra pilna buku "all inclusive" poilsiautoju, neisivaizduojanciu, kad galima keliauti kitaip. Na, aisku, taip pat yra ir minimu straipsnyje inteligentisku, pasauli ivairesniais kampais maciusiu zoniu. O Lietuvoje keliones ir atostogos, ypac vyresniems zmonems, vis dar apsiriboja turkijomis ir egiptais.

    ReplyDelete
  2. aciu, puikus tekstas, atsakantis i viena puiku kazkada savarankiskoj kelionej sutiktos pagyvenusiu olandu poreles klausima apie tai "kodel mes visa gyvenima keliaujam, o lietuvius sutinkame jus pirmus" ir apie tai, kodel net jauni zmones geriausia jauciasi atostogaudami "pas mama ant sofos" ir apie tai, kodel lietuvis butu ne lietuvis, jei ilgiau nemacius, jaustu turintis teise su nuostaba rezti "komplimenta" is serijos "koks sukudes!"; "kokia pasitaisius"; "tai dar nesilaukiat?" ir panasiai. mat visi mes gi smalsus, bet tik kol kalba eina ne apie kalbu mokejima, nora patirti kazka naujo ir is to ismokti ir panasiai... tikrai aciu, jauciuosi ramiau:)

    ReplyDelete
  3. Deimante.... atsiimk zodzius apie Seskine!!! :D
    lygiai taip pat tie patys dalbajobai grizta ir i Mazeikius ir Tirkslius ir tiradas dar grazesnes moka nei seskinsky marozai!!

    straipsnis pilnas pykcio... matai jei sakai, kad jie ('dalbajobai') skundzias ir viskuo nepatenkinti, tai tavo straipsnis irgi it vienas ilgas pykcio pliupsnis.... buk kaip tie senjorai olandai, relax n take it easy!

    ReplyDelete
  4. nemėgstu keliaut vienas, man labiau patinka su draugais. stengiuosi keliaut ten, kur mažai tabūnais vaikštančių lietuvių, rusų, lenkų, vokiečių ar amerikiečių. man jie nepatinka, ir jeigu kažkurioj vietoj jų koncentacija didelė, man ta vieta kelia įtarimą. dar labiau nemėgstu žmonių, kuriems kitokie nekenksmingi žmonės, vietoj to kad sukeltų šypseną ar ironiją, yra paršgalviai išgamos debilavoti dalbajobai. tokie žmonės būtinai turi keliauti vieni, pageidautina izoliuoti abipusiai, nuo jiems neįtinkančios aplinkos

    ReplyDelete
  5. Teksta vertinu nuliu. Trolinimas. Savo nuomones isreiksti Deimantei nepavyko. Na tai ir nestebina.
    Ypac "zavi" Deimanetes PMSiniai isireiskimai, sutirstintos spalvos ir daug raidziu apie nieka.

    ReplyDelete
  6. nu visokiu zmoniu yra, ko cia piktintis? tekstas niekinis.

    ReplyDelete
  7. Man atrodo tavo draugė per trumpai pas tave pasisvečiavo, kad galėtų tiesiog atsipalaiduoti, bei įgnoruoti ir nekreipti dėmesio į aplinkinius :)

    ReplyDelete
  8. Deimante, straipsnyje yra tiesos apie lietuviu keliauninku 'tipa' ir ju poreikius, bet niekaip nesuprantu kaip tau tiesiogiai tai sukelia tiek neigiamu emociju? :) Juk taves tai neliete, ne tu su jais buvai lektuve ar viesbuty :) Cia manau pasireiskia musu lietuviu labai stereotipinis poziuris kad tai kas musu tiesiogiai neliecia yra 'labai svarbu'? Na ir kas kad lyginami su rusais keliauninkai? Negi tave sita statistika iskart vercia keliauti ir elgtis kaip jie? Tikrai ne, pati renkies. Viskam reikia laiko (nelygink vakarieciu vresniu zmoniu su musiskiais, per daug skirtingose socialinese sistemose gyveno ir vertybiu nesulyginsi taip pat kaip ir nepakeisi) ir nereikia pykti del to kad kiti zmones 'kitaip mato pasauly', del to jis ir idomus, del to ir tavo vienos drauges kelione atrodo kazkokia kitokia, lyginama su ju :) Kaip kazkas jau ir sake 'Relax n Take it Easy'.

    ReplyDelete
  9. Straipsnis tai toks lekstas, matyt kad pati jau senai nebegyveni Lietuvoj ir niekini jos gyventojus. Reiktu atsidurt kokioj ekstremalioj situacijoj - va tada tai pamatytum kaip tie tavo santurus pirdilos kebabu prisiede galetu tau ka nors padet. As tikrai mieliau rinkciaus rusu ar lietuviu kompanija - su jais bent isgert normaliai gali ir pasneket yra apie ka. O su tais KELIAUNINKAIS PENSININKAIS PATI IR BENDRAUK .
    Blyn nervina tokie kurie smeizia savo tautos varda - ir nieko nedaro kad cia LT gyvent butu geriau.

    ReplyDelete
  10. Aha Deimante, turiu sutikti su bemaz visais ankstesniais komentarais. Straipsnis kupinas nereikalingo pykcio ir paniekos - nu ir kam tai?! Kaip is zurnalistes tikejauci truputi abipusiskesnio vertinimo; sitas straipsnis labiau tiktu asmenisko dienorascio rasymuo, ir net ne tavo, o tavo drauges! Jei tie zmones nori piktintis - tegul, tegul JIE buna pritvink pykcio, o ne tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. To Anonymous (Feb 29)
      Taip jau nutiko, kad čia ne naujienų portalas, o asmeninis mano internetinis dienoraštis, kuriame nei privalau, nei ketinu būti žurnalistiškai objektyvi. O juolab klausti leidimo, kokiomis temomis galiu pasisakyti ir kokiomis ne.
      Ir pykti yra dėl ko, nes tokių keliautojų iš Lietuvos sutinku per daug, kad numočiau ranka. Dar vienas pvz. Po Indija keliavo du per 40 perkopę vilniečiai. Vietoj to, kad maloniai pasikalbėtų su netikėtai sutikta lietuvaite (t.y. manim) atėjo prisilupę, aiškino kokie aslai indai, kaip nieko nesupranta apie prieskonius, kokie įspūdingi mano papai, kaip pažįsta vieną Maximos savininkų, kaip Lietuvoje turi sodybą ir butą senamiestyje, kaip norėtų mane pabučiuot (nepaisant mažyčio faktelio, kad namuose laukia žmona ir vaikai). Žinoma, juos galėjau ir Vilniuje Invino sutikt, nebūtinai Goa. Bet tai nekeičia fakto, kad jie šūdini keliautojai.

      Delete