2015-08-17

Lietuviška žiniasklaida ypatinga: Kai naujienų portalo redaktorius dirba kitam naujienų portalui

Praėjusiame blogo įraše stebėjausi baisingai trumpa lietuvių atmintimi. O šiame – lietuviška žiniasklaida.

Lrt.lt naujienų  vyr. redaktorius rašo straipsnius/komentarus didžiausiam Lietuvos naujienų portalui Delfi.lt ir niekam tai, matyt, neatrodo nei keista, nei koks nesusipratimas. O man atrodo.

Įsivaizduokime, kad britų bbc.com ar bbc.co.uk vyr. redaktorius rašinėtų į kokį MailOnline ar Telegraph.co.uk. Ar tai būtų priimtina ir normalu?

Visų pirma, mano manymu, Delfi.lt ir Lrt.lt yra du konkuruojantys naujienų portalai ir jau vien todėl nei vieni kitų tekstų turėtų perpublikuoti, nei juolab, kad Vladimiras Laučius rašinėtų į Delfi.lt (beje, prie jo tekstų net nebūna jokios užuominos, kad jis dirba Lrt.lt).

Ar čia taikomas tas pat principas, kaip valstybinėse ligoninėse dirbančių gydytojų darbas privačiose klinikose? Nes Lrt.lt moka tiek mažai, kad V. Laučius turi Delfyje uždarbiauti papildomai?

Bet gal medicina ne tas pats kas žurnalistika. Juk žurnalisto parduodama prekė, už kurią jis gauna algą, yra jo mintys, jo parengtos medžiagos. Ar Lrt.lt vyr. redaktorius tų minčių, kurias parduoda Delfiui nesugalvoja savo darbo Lrt.lt metu ir tik grįžus namo žiūrint „Panoramą“ jos kyla ir tuomet skubiai namuose prie asmeninio kompiuterio prisėdus jos užrašomos ir išsiunčiamos į Delfį?

Gal ir lrytas.lt vyr. redaktorius Liudas Dapkus turėtų rašyti į Delfi.lt, o Monika Garbačiauskaitė Budrienė iš Delfi siųsti savo komentarus į 15min.lt, jei jau tokia graži mūsų naujienų portalų draugystė?

Ar draugauja tik V. Laučius su M. Garbčiauskaite Budriene? O pastaroji, beje, į Lrt.lt irgi kažkodėl nerašo, o savo komentarus publikuoja savo portale, o ne visuomeniniame.

Apskritai naujienų perpublikavimas iš vieno šaltinio kitame man atrodo bjauri vaikiška Lietuvos žiniasklaidos liga, nuo kurios jau pats laikas pasveikti. Taip ir skaitytojams geriau ir autoriams, nes jiems gi niekas dvigubo honoraro nemoka už dviejuose portaluose pasirodžiusią jų medžiagą. O ir skaitytojai apgaudinėjami, kai to paties minėto Lrt.lt medžiagas randa Delfi.lt.

„Panorama“ nerodo reportažų paimtų iš LNK žinių, o TV3 nerodo LNK žurnalistų parengtų medžiagų. Kodėl tokia kvailystė visgi laikoma norma naujienų portaluose? O kvailystės viršūnė, kai vieno naujienų portalo vyr. redaktorius dirba kitam naujienų portalui. Laisvu nuo darbo laiku, turbūt.

Papildymas (18/08/2015)
Andrius Užkalnis sudirbo mane Facebooke, pateikdamas bent kelis pavyzdžius iš JK žiniasklaidos, kai žinomi žurnalistai dirba vienur, bet dar rašo ir kitur. Pvz. Edward Lucas būdamas The Economist vienu iš redaktorių rašydavo komentarus į The Daily Mail. Tai su kritika sutinku (dėl nežinojimo ir nepasitikrinimo). Bet dėl to man tai apie ką parašiau, mažiau keista ir nepriimtina neatrodo. Vistiek man čia kaip IKI direktorius retkarčiais pavadovautų Maximai, kai vieno portalo vyr. red. rašinėja į kitą.

No comments:

Post a Comment